02 april / 2014 Eerste spadesteek A11

Zaterdag 22 maart gaf minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits in aanwezigheid van minister-president Kris Peeters, de burgemeesters van Brugge, Damme en Knokke-Heist, CEO bestuur Zeehaven van Brugge, vertegenwoordigers van de EIB en het kabinet van Europees commissaris Siim Kallas het startschot van de aanleg voor de A11 tussen Brugge en Westkapelle. Na diverse toespraken in feestzaal Ter Mude vond om 12 uur de officiële spadesteek plaats in de Oostkerkestraat. Bekijk hier de fotoreportage (fotografie Anne-Marie Maertens).
Lees meer

04 maart / Infovergadering over aanleg A11 op woensdag 12 maart 2014 in zaal De Polder te Dudzele

Op woensdag 12 maart organiseert het Agentschap Wegen en Verkeer een infovergadering over de aanleg van de A11. Deze nieuwe autosnelweg tussen de N31 in Brugge en de N49 in Westkapelle zorgt voor een vlotte verbinding tussen de Zeehaven van Brugge en het binnenland. Op zaterdag 22 maart starten de werken.

Het Agentschap Wegen en Verkeer wil alle betrokkenen zo goed mogelijk informeren en nodigt hen uit op een infovergadering op woensdag 12 maart om 19.30u in zaal De Polder, Stokerij 2 te Dudzele. Aan de hand van kaart- en beeldmateriaal geven medewerkers van het Agentschap Wegen en Verkeer uitleg bij de plannen, de werfzones en de timing.
Lees meer

25 februari / Nieuwe website 'A11 verbindt'

In het voorjaar van 2014 start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) van de Vlaamse overheid met de aanleg van de A11. De A11 zorgt over een lengte van 12 km voor een verbinding tussen de N31 in Brugge en de N49 in Westkapelle. De werken zijn gespreid over verschillende werfzones en zullen duren tot het najaar van 2017.
Over dit project zet AWV een uitgebreide communicatie op. Er is onder meer een nieuwe website opgezet die u hier kunt aanklikken www.A11verbindt.be .
Lees meer

30 januari / 2014 Mobiel infopunt Zwankendamme tijdelijk gesloten

Het mobiel infopunt Zeebrugge Open in Zwankendamme is tijdelijk gesloten.
Voor info over de werken van Infrabel kan u terecht op het gratis nummer 0800/55.000 of via het mailadres info.projecten@infrabel.be.

Het is de bedoeling het infopunt in de toekomst te verplaatsen naar Dudzele, waar info over de aanleg van de A11 beschikbaar zal zijn.

Lees meer

02 december / 2013 Plaatsing stalen boogbrug in Zwankendamme

Op zaterdagnacht 1 december 2013 heeft infrastructuurbeheerder Infrabel een 90 meter lange stalen boogbrug over de sporen in Zwankendamme geplaatst. Een investering van 7,7 miljoen euro in de veiligheid, de stiptheid en de vlotte doorstroming van het treinverkeer. Deze werken zijn een belangrijke stap in het ontsluiten van de Zeehaven van Brugge.


Nieuwe boogbrug vormt toegangspoort tot Zwankendamme

De werken passen in de strategie van Infrabel om zoveel mogelijk overwegen te vervangen door een brug, een tunnel en/of een alternatieve weg met het oog op een veiliger en vlotter spoorverkeer. Ze sluiten bovendien aan op de plannen om het bestaande vormingsstation in Zeebrugge te moderniseren en uit te breiden.
De boogbrug is over de bestaande sporen geplaatst en sluit aan op de bestaande wegen van en naar Zwankendamme. In afwachting van de bouw van een nieuw op- en afrittencomplex door het Vlaamse Gewest zal Infrabel een tijdelijke weg aanleggen die de straat Wulfsberge en de nieuwe brug met elkaar verbindt. Zo blijft de dorpskern steeds vlot bereikbaar en toegankelijk.

Ontsluiten van de Zeehaven van Brugge

De huidige sporenbundel ‘Zeebrugge Vorming’ waar nu de goederentreinen worden gevormd, is niet meer aangepast aan de huidige en toekomstige vraag naar goederenvervoer per spoor. Deze zal daarom gemoderniseerd en uitgebreid worden, en in de toekomst louter fungeren als vormingsstation voor goederentreinen (en dus niet meer als aankomst- en vertrekbundel). De wagons uit de verschillende haventerminals worden er gekoppeld volgens hun bestemming, terwijl de wagons uit het binnenland er worden verdeeld over de verschillende terminals.

Ten zuiden van het uitgebreide vormingsstation, op grondgebied Zwankendamme, komt een nieuwe sporenbundel ‘Zwankendamme’. Deze zal dienen voor de aankomst en het vertrek van de goederentreinen. Concreet zal er een nieuwe sporenbundel van 24 geëlektrificeerde sporen worden aangelegd. De huidige overweg Wulfsberge zou temidden van de nieuwe sporenbundel komen te liggen en kan daardoor dus niet behouden blijven. Volgens de huidige planning zal de bouwaanvraag voor deze sporenbundel wellicht eind 2013 nog worden ingediend.

Technisch hoogstandje

De nieuwe stalen boogbrug weegt zo’n 550 ton en is in totaal 90,2 meter lang. Het plaatsen ervan is heus millimeterwerk. Alles werd zorgvuldig uitgerekend en gepland door onze ingenieurs. De montage van de staalbouw gebeurde ter plaatse. Er werden tijdelijke torens gebouwd naast de sporen als bijkomende steunpunten voor de brug. Met een speciale kraan werd de brug in 3 keer op haar plaats gehesen. Het hoogste punt van de brug zal maar liefst 25 meter boven de sporen rijzen.

De plaatsing van het centrale deel van de boogbrug ging zaterdagavond 30 november 2013 omstreeks 22u00 van start en was zondagochtend 1 december 2013 omstreeks 6u00 afgerond. Er zijn geen gevolgen voor het treinverkeer.

Lees meer

26 november / 2013 Plaatsing boogbrug wordt komend weekend voortgezet

Tijdens het laatste weekend van oktober legde Infrabel de plaatsing van de boogbrug ten westen van Zwankendamme stil omwille van de stormwind.

De verdere plaatsing van de centrale boogdelen zal komend weekend (30 november/1 december) plaatsvinden.
Op zaterdagavond 30 november 2013 omstreeks 21.30u zal Infrabel starten met de montage van de centrale boogdelen. Er zal de volledige nacht gewerkt worden. Als alles volgens plan verloopt, zouden de werken zondagochtend omstreeks 6u achter de rug zijn.

Er zijn geen gevolgen voor het wegverkeer, al kunnen de werken wel gepaard gaan met een minimale geluidshinder.

Voor vragen kan u steeds terecht bij het gratis telefoonnummer van Infrabel, 0800/55.000 - elke dag van 7u tot 22u - of via het het mailadres info.projecten@infrabel.be. Lees meer

24 oktober / 2013 Infrabel plaatst boogbrug in Zwankendamme

Tijdens het laatste weekend van oktober plaatst Infrabel een 90 meter lange brug over de sporen in Zwankendamme. In bijlage de folder over dit project die alle bewoners van Zwankendamme in hun bus krijgen.
Lees meer

23 september / 2013 Succesvolle editie van de Vlaamse Havendag te Zeebrugge

De derde editie van de Vlaamse Havendag was een groot succes. In de infotent stond ook een infostand van Zeebrugge Open, met info over de spoorwerken van Infrabel in Zwankendamme en de geplande aanleg van de A11.
Honderden mensen bezochten de infostand. Hierbij een beeldverslag.Lees meer

05 september / 2013 Zeebrugge Open neemt deel aan Vlaamse Havendag op 22 september in Zeebrugge

Op zondag 22 september is er voor de derde keer een Vlaamse Havendag. Dan kan je kennis maken met de werking van de vier Vlaamse havens Antwerpen, Gent, Zeebrugge en Oostende.
In Zeebrugge zijn er allerlei activiteiten: busritten door de haven, bezoeken aan bedrijven, rondvaarten en wandelingen. Van 10 tot 17 u. kan je ook terecht in een infotent die opgesteld staat aan de Vlaamse Visveiling, Noordzeestraat 201, in Zeebrugge. In die tent staan allerlei stands, waaronder ook één van Zeebrugge Open. In die stand is er info te zien over 2 belangrijke projecten voor een betere ontsluiting van de haven: de spoorwerken van Infrabel in Zwankendamme en de geplande aanleg van de A11.
Verdere info en het volledige programma vind je op www.vlaamsehavendag.be.
Klik hier. Lees meer

27 juni / 2013 Succesvolle infomarkt over aanleg A11 te Dudzele - 22/06/2013

Lees meer

     Volgende pagina »


Project gerealiseerd in het kader van Leefbare Haven Zeebrugge met de financiële steun van de Europese Unie
open lightbox